Curling en steak

Is dit het nu, denk ik, het dieptepunt? Is dit het definitieve moment om te twijfelen aan mijn geestelijke gesteldheid? Al vijf minuten luister ik naar een olympische curlingwedstrijd. Soms werp ik een blik op de televisiebeelden. Voor een sport met bezems wordt er opmerkelijk veel geschreeuwd. Ik luister naar een wedstrijd tussen Koreaanse en Zweedse dames. Ze spugen hun longen uit hun lijf om hun teamgenoten te instrueren.

Joris, de commentator, moet weten dat er niemand in Nederland om half elf ’s ochtends naar hem luistert. Niemand behalve zijn moeder, zijn vriendin en ik. Het is zijn feestje en zoals wel vaker op zijn feestjes is Joris gastheer en lolbroek tegelijk. Wanneer de Zweedse dames de opstelling van de stenen bekijken, grapt hij dat ze kijken alsof ze met z’n vieren een kast in elkaar moeten gaan zetten. Het is toch knap dat het hem lukt om met een enkele opmerking zowel de sport, de Zweedse bevolking en vrouwen te bespotten. Hij voegt er droogjes aan toe: ‘Het is ook een complex proces.’

“Joris roept dat we beter van een ‘mistake’ dan ‘steak’ kunnen spreken. Joris gniffelt.”

Ik leer dat de cirkels op het ijs ‘het huis’ heten. Dat vind ik aandoenlijk. Evenals de namen die de sporters zichzelf geven. Om voor mij onduidelijke redenen vernoemen de Zuid-Koreaanse vrouwen zichzelf naar etenswaren. Zo loopt er een ‘pancake’ rond en een ‘steak’. Dat is voor westerse commentatoren wel zo makkelijk. (Ik herinner me een Zuid-Koreaanse collega die zich standaard voorstelde als John. Waarde hechten aan je eigen naam is een raar westers gebruik.) Zuid-Korea maakt een foutje, hun steen knikkert het huis uit. Joris roept dat we beter van een ‘mistake’ dan ‘steak’ kunnen spreken. Joris gniffelt. Dit is het dieptepunt, weet ik, maar toch niet het mijne.

Een Russische atleet is tijdens deze winterspelen positief bevonden op doping. Dat is verrassend, omdat de Russen vier jaar geleden nog goud behaalden op het skischansonderdeel de-dopingdans-ontspringen. Maar wat nog meer verrast: het betreft een lid van het curlingteam. De olympische druk is hoog, ook voor degenen die met bezems een steen naar huis drijven.