Fragmenten

Eline/Aline (2005, Lava)
“Ik ga je naar me toetrekken zoals de aarde een neerstortend vliegtuig naar haar toetrekt en als ik je dan opneem in een onvermijdelijke, verlossende omhelzing waar oververhit aluminium met duizelende snelheid over de grond schraapt, zul jij je vlammen en explosies snikkend over mij uitbraken tot ik de smaak van as troostend en voldaan van je lippen blaas.”

De mooiste dagen zijn het ergst (2009)
“Mijn huisarts denkt dat ik depressief ben. Mijn huisarts is een lange, magere man met een brilletje.
‘U slaapt slecht,’ concludeerde hij terecht nadat ik hem verteld had dat ik beter wilde slapen. Mijn huisarts en ik spreken elkaar aan met ‘u’, want we kennen elkaar nog niet zo goed. Ik ben nooit ziek.
‘Ja, dat klopt,’ zei ik. Toevallig weet ik dat je van de meeste slaaptabletten helemaal niet beter gaat slapen. Er treedt alleen geheugenverlies op: je vergeet dat je slecht geslapen hebt. Mij maakt het niets uit. Voor de illusie van slaap wil ik ook best betalen.”

Bagage (2010, Zeeën van tijd)
“‘Het gaat niet goed met haar, meneer. Uw vrouw is erg in de war.’ De man kijkt me aan alsof ik de veroorzaker ben van haar verwardheid. Ik kijk naar mijn vrouw en weet dat hij gelijk heeft. Het gaat niet goed met haar. ‘Het is niet verstandig om uw vrouw zo onbeheerd achter te laten,’ zegt de man. Vreemde woordkeus: onbeheerd. Alsof mijn vrouw bagage is.”

Een literaire held (2014, Hollands Maandblad)
“Voor Ansel was het prettig om te luisteren naar iemand die vrijuit sprak. Hij was vaak genoeg getuige geweest van het groeiende ongemak van zijn gesprekspartners. Ze waren bang voor scheurtjes in hun verhalen, voor de kleine of grote gebreken waaraan de schrijver een naam zou kunnen geven. Ze waren bang voor hem alsof hij de tandarts was. Altijd op zoek naar gaatjes.”

Hoe David Jelmorini zijn kijkcijfers terugkreeg (2016, Hollands Maandblad)
“Sommigen van zijn collega’s zeggen dat ze in de entertainment business zitten. Ze zeggen dat mensen entertainen hun grootste drijfveer is. David heeft een hekel aan dat woord. Entertainen. Alsof hij soms een paaldanseres is in een nachtclub.”