Bluf

Mijn vader memoreert trots het toppunt van zijn span of control als financieel directeur. Hij moet zien dat ik er raar bij kijk, want hij voegt eraan toe: ‘Zo zeg je dat toch? Je span of control?’ Ik zeg dat ik geen idee heb. Mijn span of control is tot nu toe redelijk beperkt gebleven en dat vind ik eigenlijk wel best. Het schijnt overigens beter te zijn om hierover te zwijgen tijdens sollicitatiegesprekken.

“Ik bied me bij dezen aan als uw onderdrukker, mevrouw, u hoeft alleen nog maar in tweevoud te tekenen voor mijn grenzeloze span of control.”

Wat mijn ambitie is? De directeur worden, mevrouw. Deze blozende sollicitant waarmee u zojuist een prettig gesprek had? Jazeker, ik ga iedereen omver blazen. Ze weten het alleen nog niet. Dit hier, deze act van het pluizige kindvrouwtje dat altijd vriendelijk blijft lachen, dat is alleen maar een vernuftige strategie om mijn publiek in te pakken voordat ik heel vilein aan alle draden van de macht begin te trekken. Ik word de nieuwe CEO, mevrouw, ik moet mezelf alleen nog een gladgestreken ego met bijpassend kapsel aanmeten. Ik moet ook minder lachen naar mijn collega’s, want dat verraadt enkel mijn dweperig verlangen naar harmonie. Uiteindelijk heeft eenieder binnen een hiĆ«rarchische organisatie behoefte aan duidelijkheid. Als je niet herkend wordt als de onderdrukker, ben jij dan soms de onderdrukte? Ik bied me bij dezen aan als uw onderdrukker, mevrouw, u hoeft alleen nog maar in tweevoud te tekenen voor mijn grenzeloze span of control.

Mijn vader vertelt vanuit zijn elektrisch bedienbare stoel het verhaal van de sollicitant die personeelsfunctionaris wilde worden. Ik ken dit verhaal. De directeur vraagt aan de sollicitant wat zijn ambities zijn. De sollicitant antwoordt: ‘Ik wil de directeur worden.’ De zevenkoppige sollicitatiecommissie moet er hartelijk om lachen. Hij wordt aangenomen. Niemand, zelfs niet de sollicitant, kon op dat moment vermoeden dat hij vele jaren later de financieel directeur zou worden.

Ergens in mij, verscholen achter een hardnekkige lach en blos, moeten de bluffende genen zitten van mijn vader. Vooralsnog bluf ik alleen in slow motion.